Voel je zekerder met een gave huid!Waardoor krijgt u puistjes?
Grofweg gezegd zijn er twee factoren die voor ’uw’ puistjes verantwoordelijk zijn. Met name in de gezichts-, rug- en borsthuid zitten kliertjes, die talg afscheiden. Mensen met een vette huid produceren meer talg dan anderen. In de huid zijn talloze ’gaatjes’, follikels genoemd. De talgkliertjes scheiden vet af in deze follikels en zo komt de talg naar buiten. Bij mensen met acne heeft men vastgesteld dat de uitgang van de follikel (de porie) wordt afgesloten door een klompje dode, verhoornde huidcellen, vermengd met talg. Normaal schilferen afgestorven hoorncellen vanzelf af, maar door verschillende oorzaken blijven die cellen bij mensen met acne juist aan elkaar plakken en vindt ook nog eens extra verhoorning plaats (hyperkeratose), bijv. onder invloed van hormonen, wrijving (van kleding) en irriterende ‘comedogene’ stoffen van buiten.
Het hoornpropje sluit de follikel dus af van de buitenwereld, waardoor de talg niet meer vrij naar buiten kan vloeien. Vervolgens is het een normale huidbacterie de Propionibacterium Acnes (die gewoon bij iedereen voorkomt!) die zorgt voor de ontstekingsverschijnselen. Deze bacterie leeft nl. bij voorkeur van de talg in de huid, maar produceert bij zijn activiteiten irriterende vetzuren, die uiteindelijk zorgen voor infectie van de huid en het ontstaan van comedonen. Comedonen (dat zijn die kleine zwarte puntjes) zijn zulke propjes die de follikel doen verstoppen.
Daarom is het belangrijk regelmatig een gediplomeerd schoonheidsspecialist comedonen te laten verwijderen. Zij is opgeleid en getraind om o.m. hardnekkige comedonen te verwijderen zonder dat littekentjes achterblijven.
Waarom zijn bij de een de puistjes weg na de puberteit en bij de ander niet?
U weet nu dat de overproductie van de talgkliertjes een rol speelt bij het ontstaan van acne. Sommige mensen hebben meer talgproductie dan anderen, dat zijn mensen met een vette huid. In de puberteit heeft bijna iedereen ’last’ van het feit dat klieren ’anders’ reageren, dus ook de talgkliertjes reageren ’anders’. Als de puberteit voorbij is, dan zijn alle klieren ’goed afgesteld’ en alleen de mensen met, van nature, een hogere afscheiding van de talgklieren en grotere follikels, blijven acne houden. Naast voorgenoemde factoren, kunt u ook pukkeltjes hebben ten gevolge van een gevoelige, zogenaamde nerveuze huid. Vaak is dat te zien doordat de huid een weinig rood en/of vlekkerig is. De oorzaak van deze pukkeltjes is van allergische aard en ze ontstaan niet door verstoppingen van de follikels zoals hiervoor werd beschreven. Met name bij deze vorm kan bepaald voedsel een rol spelen (aardbeien is een bekend voorbeeld), maar dat is uiteraard sterk individueel. U begrijpt dat beide vormen gecombineerd kunnen voorkomen.
Let op: zeker wat betreft huidproblemen is een schoonheidsspecialist niet alleen voor dames; ook heren en jongens hebben baat bij de adviezen (en de zonnebank) van een gediplomeerd schoonheidsspecialist.
Acne behandeling | Huidanalyse, diepte reiniging met ozondamp, verwijderen mee-eters en onzuiverheden,masker en dagcreme. | € 35,95 |
Jeugd behandeling t/m 17 jaar | Puur reinigende behandeling, diepte reinigen, verwijderen mee-eters en onzuiverheden en een fruitzuur masker. | € 22,95 |